Tuesday, 14 July 2015

Resepi Pavlova Mudah dan Sedap

kek pavlova

Korang pernah tak makan benda ni? Ni lah namanya kek Pavlova yang sangat sedap dan mudah sangat nak buat. Aidilfitri yang akan menjelang tiba ni apa kata korang buat kek pavlova ni, memang sedap dan takkan menyesal punya. First time aku buat benda ni memang menjadi suka sangat-sangat! hehe

Kalau beli kat luar Pavlova ni harganya dalam rm50 1kg kalau tak silap aku la. so, kalau buat sendiri memang jimat sangat dah boleh buat untuk 5 biji kek Pavlova!

BAHAN2 YANG DI PERLUKAN :

8 biji putih telor
Gula aising 300 gram
3 sudu besar tepung jagung 
1 sudu kecil cuka makan
1 penutup esen vanilla

CARA2 BUAT MERINGUE :


Putar putih telor sampai berbuih 


Masukkan semua gula aising sikit demi sedikit sambil putar .. Putar sampai adunan kental/bertanduk dan berkilat .Bila dah kental masukkan tepung jagung.. putar lagi..  Masukkan cuka.. putar lg sekejap je.. Lepas tu bakar dgn suhu 140 celsius masa membakar 1 jam 20 minit



Tanda dah masak permukaan meringue tak lembab.. permukaan meringue kering dan crispy.. cara nak cek tunggu setelah sejam pembakaran..


UNTUK HIASAN  :

Tak kisah nak guna jenama apa untuk whiping cream ( putar sampai kental/bertanduk)

Nah ini hasilnya 

kek pavlova

No comments:

Post a Comment

Resepi Tart Cadbury Mudah dan Sedap

Alhamdulillah... Berhabuk dah pun blog ni, setelah lama tak update apa-apa. Jadi, malam ni terdetik nak share resepi biskut raya la pu...

TOPS POST