Korang pernah tak makan benda ni? Ni lah namanya kek Pavlova yang sangat sedap dan mudah sangat nak buat. Aidilfitri yang akan menjelang tiba ni apa kata korang buat kek pavlova ni, memang sedap dan takkan menyesal punya. First time aku buat benda ni memang menjadi suka sangat-sangat! hehe
Kalau beli kat luar Pavlova ni harganya dalam rm50 1kg kalau tak silap aku la. so, kalau buat sendiri memang jimat sangat dah boleh buat untuk 5 biji kek Pavlova!
BAHAN2 YANG DI PERLUKAN :
8 biji putih telor
Gula aising 300 gram
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil cuka makan
1 penutup esen vanilla
CARA2 BUAT MERINGUE :
Putar putih telor sampai berbuih
Masukkan semua gula aising sikit demi sedikit sambil putar .. Putar sampai adunan kental/bertanduk dan berkilat .Bila dah kental masukkan tepung jagung.. putar lagi.. Masukkan cuka.. putar lg sekejap je.. Lepas tu bakar dgn suhu 140 celsius masa membakar 1 jam 20 minit
Tanda dah masak permukaan meringue tak lembab.. permukaan meringue kering dan crispy.. cara nak cek tunggu setelah sejam pembakaran..
UNTUK HIASAN :
Tak kisah nak guna jenama apa untuk whiping cream ( putar sampai kental/bertanduk)
Nah ini hasilnya
No comments:
Post a Comment