Base:
200g biskut oreo, dihancurkan
50g butter, dicairkan
Cara2 membuat base:
1. Satukan biskut oreo yang dihancurkan dengan butter cair. Gaul rata.
2. Tuang dalam loyang bersaiz 8 inci & tekan hingga rata.
3. Bakar sekejap pada suhu 160 c selama 10 minit. Ketepikan & biarkan sejuk.
Filling:
A
750g cream cheese
130g gula kaster
B
1/2 sk esen vanila
C
3 biji telur
D
200g whipping cream
E
15 keping biskut oreo, buang intinya
Cara-cara membuat filling:
1. Pukul bahan A hingga lembut & berkrim. Kemudian masukkan bahan B, pukul lagi.
2. Masukkan pula bahan C satu persatu. Pukul sebati.
3. Masukkan bahan D, pukul sebati.
4. Akhir sekali, masukkan bahan E, gaul guna spatula atau boleh susunkan bahan E satu persatu dalam loyang supaya kemas.
5. Tuang adunan kedalam loyang berisi base tadi. Ratakan permukaannya sedikit.
6. Bakar guna teknik waterbath selama 1 jam pada suhu 160 C.
7. Bila kek sudah masak. Biarkan kek sejuk sepenuhnya dalam oven selama 1 jam dengan pintu oven terbuka sedikit. Alihkan dari waterbath, tutup & simpan dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman baru di potong.
8. Kek boleh di hias dengan fresh cream atau ganache, terpulang ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment