Musim durian dah pun tiba, kalau kat kelantan ni di tepi-tepi jalan penuh orang duk jual buah durian. Paling penting harga yang dijual memang murah lah sebab musim durian kan. Kalau bukan musim durian memang mahal lah kan harganya. Jadi, musim ni la ramai orang berebut-rebut nak makan durian dan buat resepi kegemaran masing-masing.
Kalau Eyla my favourite off course lah DURIAN CREPE! Sedap sangat makan benda ni. Rupanya nak buat durian crepe ni emmang tak susah, senang sangat. Daripada beli kat kedai hrga rm10 untuk 6 biji baik buat sendiri. Jimat dna boleh makan puas-puas! Resepi durian crepe kat bawah ni, Eyla ambil dari Encik Google. Manalah tahu kot-kot tangan ni rajin nak buat durian crepe kan. Hihi
Kalau Eyla my favourite off course lah DURIAN CREPE! Sedap sangat makan benda ni. Rupanya nak buat durian crepe ni emmang tak susah, senang sangat. Daripada beli kat kedai hrga rm10 untuk 6 biji baik buat sendiri. Jimat dna boleh makan puas-puas! Resepi durian crepe kat bawah ni, Eyla ambil dari Encik Google. Manalah tahu kot-kot tangan ni rajin nak buat durian crepe kan. Hihi
Bahan-bahan:
250 g tepung gandum
500 ml santan (Boleh Guna Ayam Brand 200 ml dalam kotak, so kena plus lagi 300 ml untuk dapatkan crepe yang nipis)
3 biji telurSecubit garam
Pewarna kuning
*Satukan semua bahan dan kisar dalam blender hingga halus. Tapis. Rehatkan adunan seketika sebelum mula melempeng.
Untuk filling:
Isi durian segar
Non Dairy Whipping Cream
Pukul whipping cream hingga kental. Gulung cream bersama durian dalam crepe. Sedia dihidang.
250 g tepung gandum
500 ml santan (Boleh Guna Ayam Brand 200 ml dalam kotak, so kena plus lagi 300 ml untuk dapatkan crepe yang nipis)
3 biji telurSecubit garam
Pewarna kuning
*Satukan semua bahan dan kisar dalam blender hingga halus. Tapis. Rehatkan adunan seketika sebelum mula melempeng.
Untuk filling:
Isi durian segar
Non Dairy Whipping Cream
Pukul whipping cream hingga kental. Gulung cream bersama durian dalam crepe. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment