Bulan puasa baru-baru ni, kak ipar tersayang kita ada jual nasi ayam kat bazaar ramadhan. Mak aii, laku giler kot nasi ayam dia. Eyla sempat jugak la try nasi ayam dia buat, memang sedap sangat-sangat! Alang-alang dia buat nasi ayam hari tu, Eyla ada tanya dia apa resepi nasi ayam yang sedap dia buat, rupanya resepi yang di buat lain sikit dari orang lain buat. Tapi rahsialah kan tak boleh bagitahu. hehehe.. Tapi ada satu blog ni Eyla tertarik dengan resepi dia yang sangat mudah dan ringkas. Jadi, yang ada plan nak buat nasi ayam sedap ni, apa kata korang cuba resepi nasi ayam iresipi.com nampak macam sedap je.. Hehe
Bahan-Bahan:
Bahan untuk ayam (direbus) :
- 1 ekor ayam dipotong 8
- 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
- 2 cm halia, ditumbuk halus
- 1 kiub ayam
Bahan untuk ayam (diperap) :
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 cm halia, ditumbuk halus
- 2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
- 1 sudu besar kicap cair
- Sedikit madu untuk sapuan
Bahan untuk nasi:
- 3 cawan beras
- 4 cawan air rebusan ayam
- 2 sudu besar butter
- 1 cm halia ditumbuk halus
- 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
- Sedikit garam
- 2 bunga lawang*
- 4 buah pelaga*
- 1 kayu manis*
- 1 batang serai ketuk
- 2 helai daun pandan
- Sedikit kunyit untuk warna dan aroma
Bahan untuk sos:
- 5 biji cili merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 1 sudu besar cuka
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 1/2 cawan air rebusan ayam
Bahan untuk sup:
- Air rebusan ayam
- 1 biji bawang besar, dikisar
- Rempah sup bunjut
- Garam
- Daun sup dan daun bawang yg dihiris
Bahan untuk kuah kicap:
- Kuah kicap perapan ayam di atas
- Kicap manis cap kipas udang
- Sedikit garam
- Air rebusan ayam
Cara Penyediaan:
Cara untuk ayam:
- Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
- Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
- Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
- Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.
Cara untuk memasak nasi:
- Basuh beras dan tos air.
- Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.
Cara untuk memasak sup:
- Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa. Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.
Cara untuk memasak sos:
- Kisarkan semua bahan di atas.
- Boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma.
Cara untuk memasak kuah kicap:
- Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.
Tips:
No comments:
Post a Comment