Sape pernah makan Cheesekut? Seriusly first time Eyla makan benda ni dah jatuh cinta kot. Nak-nak Eyla ni penggemar Cheese. Hehe. Cheesekut ni rasanya memang sedap sampai satu bekas kot Eyla makan habis. So, ingatkan susah nak buat resepi Cheesekut tapi rupanya-rupanya senang jer u all. Tak perlu kita nak beli kat kedai bagai, baik buat sendiri jimat dan boleh makan banyak. hehe.
Bahan-bahan :
250gm cream cheese (prefer brand TATURA, sebab tak masam sangat and murah sedikit)
1 pack biskut Hup Seng Deluxe Cream Cracker
1/2 tin susu pekat manis (kalau korang tak suka manis boleh kurangkan, me gunakan tak sampai setengah)
1 kotak kecil susu full cream, brand Dutch lady pun ok
utk topping : milo/nestum
Cara-cara :
1. Pukul cream cheese bersama dengan susu pekat dan sedikit susu full cream. Pukul sampai cream cheese nampak berkilat dan tidak berketul. Nak guna blander or mixer or nak guna tangan pun boleh. Susu tu agak-agak 5@6 sudu je...jangan kasi cream cheese cair sangat..
2. Sediakan bahan macam dekat bawah ni yea...tu cream cheese yang dah siap dipukul-pukul
3. Then susun biskut macam gambar dekat bawah ni....biskut tu korang kena rendam sesaat dua dalam susu segar...
4. Lepas dah siap susun biskut, korang sapukan dengan cream cheese tadi sampai tutup permukaan biskut....then korang tabur milo or nestum...ikut kesukaan masing-masing yea.,tabur selang-selang setiap layer...buat 3 or 4 layer...atas sekali letak lebih sikit cream cheese nye...macam pic dekat bawah ni...
5. Masukkan dalam peti sejuk lebih kurang 3@4 jam dan lepas tu ape lagi makanlah. hehe
Rupa Cheesekut yang dipotong. (Gambar google) |
No comments:
Post a Comment