Berair rasa mulut bile tengok kerabu kaki ayam ni. Selama ni tak pernah pun cuba kerabu kaki ayam ni. Nak diceritakan baru-baru ni kak ipar kita terlebih rajin buatkan kerabu kaki ayam, alang-alang dia suh kita try, kita try lah kan. mak oiii, sedap rupanya kerabu kaki ayam ni. Menyesal dulu tak makan awal-awal xtawlah pulak rasanya sedap kan. Hihi.. Sekarang ni, Eyla cuba nak buat sendiri pulak resepi kerabu kaki ayam ni, harap-harap menjadilah kan sebab ni first time buat. Apa-apa hal nanti bile ada waktu lapang Eyla akan buat dan share kan kat blog. Sekarang ni tengah gigih nak cari resepi dulu,nak resepi yg mudah-mudah je tapi rasanya sedap. Eyla ada terjumpa resepi kat facebook ni, tapi tak tawlah sedap ke tak sebab xpernah buat kan. Tengok pada resepi kerabu kaki ayam dia macam best je. Jom kita pakat try buat!
![]() |
Tu dia, nampak sedap sangat. Terliur lah pulak. Hihi |
- 500 gm kaki ayam tanpa tulang direbus sampai empuk dan dipotong kecil
- 1/2 kiub ayam hancurkan
- 5-10 biji cili padi dihiris nipis
- Sedikit daun ketumbar/daun sup diracik halus
- 3-5 biji bawang merah dihiris
- 1-2 bji perahan limau nipis (ikut nk masam lg, boleh lebihkan)
- 1 sudu besar kicap sotong/kicap cair/sos ikan
- 1 sudu besar sos cili thai
- Sedikit serbuk perasa, garam dan gula. (Boleh abaikan jika kiub ayam dah cukup bagi rasa sedap)
- Mee suun jika suka
- 1 sudu besar air masak
Arahan: Campur semua dan gaul sebati.
No comments:
Post a Comment