Tuesday 1 September 2015

Resepi Daging Masak Kicap

Beberapa minggu lagi kita akan menyambut hari raya haji @ hari raya qurban bukan. Sebelum ni Eyla ada tulis artikel mengenai Persiapan Sebelum Perkahwinan my sis yang akan berlangsung tidak lama pada raya haji ketiga ini. Orang lain yang nak kahwin kita pulak yang terlebih excited! Hehe.. Al maklumlah, kakak sulung yang nak kahwin kan paham-paham je lah. Hik3

Raya haji ni, nampaknya kita semua akan dihidangkan dengan pelbagai jenis masakan daging. Sebenarnya Eyla ni adalah peminat daging! Hehe tapi hairannya makan daging banyak pun badan tak jugak besar, ni yang suka. Ahakz! Dalam kepala ni nanti raya haji ni nak buat daging masak kicap sendiri la konon-kononnya. hihi. Tapi tak tahulah cmne rupa daging masak kicap Eyla tu nanti. Nanti Eyla akan update tau kalau sempat buat ! Sambil tu siapa nak try buat boleh la cuba resepi kat bawah ni. Harap dapat membantu. 

Bahan-bahanye ( ikut keperluan isi rumah)

400 gram daging boneless ( dihiris nipis-nipis atau di potong dadu kecil)
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1/2 biji bawang besar
2 inci halia
1 biji bawang putih
2 sudu besar lada kisar ( ni kalau nak ganti dengan hirisan cili padi pun boleh)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
1/2 biji bawang besar ( dihiris kasar)

Resepi Daging Masak Kicap
Inilah rupa daging masak kicap. Gambar En. Google. Hehe

Caranya
1. Mula-mula blender bawang besar, bawang putih dah halia hingga hancur, ( kalau nak hiris nipis pun boleh) panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bunga lawang, kemudian curah bahan kisar tadi dan lada kisar, tumis hingga naik bau dan agak garing.

2. Kemudian masukkan kicap manis dan kicap pekat, selepas itu masukka daging dan 1/2 cawan air, pastikan daging tenggelam, masak daging hingga empuk dan kuah kicap tadi menjadi pekat, sesuaikan rasa, masukkan garam dan sudu kecil gula, jika daging belum empuk boleh tambah air, akhir sekali masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan kacau hingga bawang agak layu, angkat dan hidangkan. Selamat Mencuba.

( kalau nak rebus daging sampai empuk pun boleh, bila masak tu boleh kurangkan kuantiti airnya)

No comments:

Post a Comment

Resepi Tart Cadbury Mudah dan Sedap

Alhamdulillah... Berhabuk dah pun blog ni, setelah lama tak update apa-apa. Jadi, malam ni terdetik nak share resepi biskut raya la pu...

TOPS POST