Kalau kat Bangi, ada satu kedai owner dia org kelantan dan tukang masak diorang orang siam so masakan tomyam dia memang TERBAIK lah!! puass hati sangat-sangat, orang kata apa tu secukup rasa pedas, manis, masin, masam ada semua rasa dan paling penting kena dengan selera tekak Eyla. Kalau pergi kat dia wajib order tomyam campur! Rinsulah pulak nak makan tomyam kat Bangi ni, tapi apa boleh buat jauh sangat nak pergi. Dulu takpelah kan sebab study kat area sana pun.
1 paket perencah tomyam
4 biji tomato
5-6 biji cili padi – ikut selera masing2
3 batang serai – diketuk
4 helai daun limau purut
1 batang lobak merah, sedikit cendawan
2 ulas bawang merah
2 biji bawang besar
1 cm lengkuas
lauk – ayam/sotong/daging/ketam/udang
2 sudu besar sos tiram – optional
2 sudu besar sos cili dan sos tomato
Cara Memasak:
1. Kisar (2 ulas bawang merah + 1 batang serai + 1 1/2 biji tomato + 3 biji cili padi).
2. Massukkan bahan kisar tadi dalam kuali dan 1 paket perencah tomyam. Tumiskan dan masukkan air secukupnya.
3. Masukkan pula lobak merah.
4. Setelah lobak merah empuk masukkan lebihan cili padi, serai yang telah diketuk, lengkuas yang dihiris, bawang besar, gula, garam. Kalau nak lagi sedap boleh tambah 2 sudu sos tiram, 2 sudu sos cili dan 2 sudu besar sos tomato.
5. Bila dah mendidih boleh masukkan isi ayam, udang, sotong dan sebagainya.
6. Kemudian masukkan tomato,cendawan dan daun limau purut.
7. Siap untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment