Hati ni dah lama teringin nak buat rainbow kek ni tapi mood nak buat tak kesampaian orang kata. Al maklumlah diri kita ni busy je semacam kan. Hajat dihati nak buat rainbow kek weekend ni, harap-harap tak busy lah minggu ni dan yang penting mood nak buat pun mintak-mintak jangan malaslah. Hehe. Eyla pun try lah cari resepi ni kat En Google, banyak sangat resepi yang ada tapi resepi ni nampak macam mudah je tu Eyla ambil. Terima kasih ye kat blog saudara ape entah nama lupa pulak nak ambik address blog tadi.
Bahan-bahan:
150g tepung superfine / hongkong
150g gula kastor
6 biji telur
80ml butter / marjerin yang dicairkan / minyak sayuran
80ml susu segar
1sk esen vanila
1sk baking powder
1sb ovelete
6 pewarna yang berbeza
(Ungu,biru,hijau,kuning,oren,merah)
Cara-cara:
1. Satukan tepung, gula, telur, ovelete, esen vanila dan baking powder dan pukul sebati sehingga gebu dengan kelajuan mixer yang tinggi.Dalam masa 6-7minit.
2.Tambahkan susu perlahan, dan pukul sebati sampai gebu selama 1 minit.
3.Griskan loyang pembakar.Saya guna loyang 7x3inci.Panaskan oven 160'.
4. Tambahkan butter yg dicairkan dan disejukkan perlahan lahan dan kacau sebati menggunakan spatula.
5. Bahagikan adunan sama banyak kepada 6 bahagian menggunakan senduk.
6.Titiskan 2-3 titik pewarna ke dalam setiap bahagian.
7. Bakar setiap 1 bahagian selama 10 minit secara berasingan.Maknanya bakar 1 adunan persatu, bukan lapiskan.
8.Biarkan sejuk sebelum dilapiskan dan dihias dengan cream chese froastig
Resepi Creame Chese Froasting
250g cream chese
100ml thicked/whipped cream
50g gula kastor
Cara-cara :
1.Satukan cream chease dan thicked cream pukul sampai lembut, gebu.
2.Tambahkan gula kastor dan pukul sampai gebu.
Bila kek betul-betul sejuk, bolehlah lapiskan kek bersama cream chese froasting tadi.
Gambar sekadar hiasan. Hehe |
No comments:
Post a Comment