Monday 11 July 2016

Resepi Roti Jala Lembut

Ada peminat roti jala tak kat sini? hehehe...Eyla ni memang minat sangat makan roti jala, nak-nak dapat makan roti jala yang lembut beserta kuah kuzi / kari yang enak memang licin satu pinggan Eyla makan. Hahaha. Tapi yang jual kat luar tu kebanyakkannya tak sedap sebab bila makan rasa tak lembut. 

Raya kedua baru ni Eyla ada buat tempah roti jalan dengan kawan, perrgghh, roti jala dia memang lembut dan sedap sangat bila makan dengan kuah kuzi. Jadi, hari rasa ini teringin lah pulak nak cuba buat sendiri kan orang kata, jadi apa lagi,  Eyla google resepi  melalui En Google dan Eyla tertarik satu resepi di blog azlitamasammanis.com nampak macam best jer roti jala yang dia share kat blog dia. Lepas ni Eyla nak cuba. Harap-harap menjadilah yerr.. Hihihi

Resepi Roti Jala Lembut
Gambar dari Encik Google. Hehehe
Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.

No comments:

Post a Comment

Resepi Tart Cadbury Mudah dan Sedap

Alhamdulillah... Berhabuk dah pun blog ni, setelah lama tak update apa-apa. Jadi, malam ni terdetik nak share resepi biskut raya la pu...

TOPS POST