Sotong adalah salah satu makanan laut yang Eyla paling gemari, lebih-lebih lagi kalau air tangan mama buat sotong masak pedas wajib makan nasi 2 pinggan. Alhamdulillah, semalam keinginan nak makan sotong masak pedas air tangan sendiri tercapai jugak. Hehe. Dahlah dapat makan sotong yang segar-segar lepastu besar pulak tu. Memang sedap sangat-sangat semalam sampai tambah nasi 2 pinggan kot so, mood tak nak makan malam dah ke laut nampaknya gara-gara encik sotong segar ni. Sesiapa yang rasa free time hujung-hujung minggu ni bolehlah cuba buat sotong masak pedas kat rumah sebab nak buat benda ni tak payah pun senang je. Nah, Eyla kongsi dengan semua resepi sotong masak pedas yang sedap. hehe
Bahan Masakan:
1 kg sotong segar
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
30 tangkai cili kering diblend
sedikit air asam jawa
sedikit garam secukup rasa
sedikit gula melaka
sedikit belacan
Minyak masak secukupnya
Cara membuat:
1. Masukkan sotong ke dalam kuali tanpa air sekejap sehingga airnya keluar. Kemudian toskan.
2. Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bahan kisar dan belacan sehingga naik bau dengan api sederhana.
3. Masukkan sedikit gula melaka lalu kacau sehingga minyak pecah.
4. Masukkan sotong tadi dan sedikit air asam jawa.
5. Masukkan sedikit garam secukup rasa.
6. Kacau beberapa ketika dan angkat sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment