Bahan tart shell :
170 gm margerin
50 gm gula icing
1 telur C (Seri Kandi guna B)
1 st esen vanilla
290 gm tepung gandum
Cara-cara :
1. Pukul sekejap margerin dan gula icing dengan senduk kayu.
2. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul dengan senduk kayu hingga sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan uli hingga jadi doh.
(Update : Cairan dalam telur yang berbeza mungkin menjadikan sukatan tepung tidak semestinya 290 gm. Masukkan tepung sedikit2 apabila ia hampir hendak menjadi doh. Berhenti letak tepung apabila doh menjadi lembut dan tidak melekat di jari dan mangkuk. Terus meletak tepung mungkin akan menyebabkan doh anda menjadi agak keras.)
4. Tekan doh pada acuan tart, jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal.
5. Cucuk-cucuk sedikit permukaan doh pada acuan dengan garfu.
6. Bakar dengan suhu 170 - 180 darjah selsius selama 25 minit.
7. Bila suam keluarkan dari acuan. (Cuma terbalikkan dan tart shell akan keluar sendiri, jangan cungkil)
Bahan Krim:
250 gm krim keju
50 gm gula kastor
1 telur B
1 st esen vanilla/ esen lemon
Cara-cara :
1. Pukul krim keju dan gula kastor menggunakan hand mixer.
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan dalam piping bag.
4. Ambil sedikit adunan krim keju dan letakkan pewarna biru atau ungu.
5. Masukkan filling blueberry dalam piping bag, picitkan secukupnya ke dalam tart shell.
6. Picitkan pula adunan krim keju tadi sehingga memenuhi ruang tart shell.
7. Gunakan lidi yang bersih dan lorekkan adunan krim yang berwarna di atas krim keju bagi membuat coraknya mengikut citarasa anda.
8. Bakar dengan suhu 170 darjah selsius selama 5 - 10 minit. Sentuh sedikit permukaan krim dengan jari jika tidak melekat bermakna telah masak. Jika masih melekat, tambah masa 1 atau 2 minit lagi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Resepi Tart Cadbury Mudah dan Sedap
Alhamdulillah... Berhabuk dah pun blog ni, setelah lama tak update apa-apa. Jadi, malam ni terdetik nak share resepi biskut raya la pu...
TOPS POST
-
Sebut je pasal kek coklat mulut ni dah berair nak makan benda ni. Kalau nak harap buat sendiri, memang tak lah sebab malas. Hehe. Tapi masa...
-
Ada tak sape-sape yang minat makan spaghetti?? Hihi.. Eyla ni memang suka sangat buat benda ni sebab mudah nak buat pastu rasa spagetti pun...
-
Hujan-hujan macam ni kalau duk kl ni best dapat makan otak-otak johor yang panas-panas. Hihi. Dulu masa study kat UKM ni Eyla memang suka sa...
-
Membeli belah merupakan satu perkara yang digemari oleh masyarakat tambah-tambah bila dapat gaji kan. hihi. Mungkin ramai yang ingin membel...
-
Berita baik untuk semua terutamanya mereka yang masih menganggur, Pos ArRahnu telah membuka peluang kepada mereka yang berkelayakan untuk m...
-
Sebut je pasal bercuti ni baru-baru ni, Eyla ada pergi bercuti tapi kat Malaysia je la kan. Kiki.. Sape-sape suka pergi ke Pulau Perhentian...
-
Sejak seminggu lalu, Eyla kerap sakit kat gigi sampaikan nak makan pun tak lalu sebab sakit sangat. Patutlah ramai yang cakap sakit gigi ni...
-
Apa kata kita amalkan sama-sama. InsyaAllah dengan izin Allah muka kita semua cantik dan berseri secara semula jadi. Tak payah dah nak beli...
-
Rasa mesti ramai yang tak sabar nak tahu keputusan Ujian Malaysian Integrity Test (MIT) bagi Eksesais Pengambilan bagi jawatan Inspektor Po...
-
Assalamualaikum semua.. Alhamdulillah akhirnya hajat nak pergi ke Pulau Perhentian tercapai jugak setelah 2 minggu tertangguh atas sebab-se...
No comments:
Post a Comment